Kazakistan Cumhurbaşkanı Türk Devletleri Teşkilatı’nın gayrı resmi zirvesine katıldı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Türk Devletleri Teşkilatı'nın gayrı resmi zirvesine katıldı.
KÜLTÜR SANAT 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kazakistan Cumhurbaşkanı Türk Devletleri Teşkilatı’nın gayrı resmi zirvesine katıldı

2024

Şuşa, Azerbaycan

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

 

Kassym-Jomart Tokayev konuşmasında zirvenin temasının “Ulaştırma, iletişim ve iklim eylemi yoluyla sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek” olduğunu vurguladı. Ona göre, bugünkü toplantıda Türk halklarının refahının artırılması, kalkınma için yeni yönlerin belirlenmesi, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi ve bölgede istikrarın sağlanması gibi temel önceliklerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

Cumhurbaşkanına göre Kazakistan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın mevcut başkanı olarak faaliyetlerinin verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunuyor.

– Örgütün uluslararası statüsünü güçlendirmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Organizasyonun sloganı “TURKTIME!” Etkileşimimizi artırıyoruz. Bugüne kadar 40’a yakın etkinlik düzenlendi. Ülkelerimiz arasında sosyal politika, kolluk kuvvetleri, eğitim, teknoloji, inovasyon ve sanayi gibi alanlarda yeni işbirliği mekanizmaları geliştirildi. Eylül ayında Kazakistan’ın başkenti, zengin Türk kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Devlet Başkanı, “Bu fırsatı kullanarak kardeş ülkelerden sporcuları bu muhteşem yarışmalara katılmaya davet etmek istiyorum” dedi.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

Ayrıca küresel güvenlik ve istikrarın sağlanmasının Kazakistan’ın dış politikasının önceliklerinden biri olduğunu vurguladı. Ona göre Türk halkları her zaman dayanışma içinde olmalıdır.

– Gücümüz birliktendir. Her türlü çatışmayı ve çelişkiyi çözmenin tek etkili yolu vardır; bu yapıcı diyalogdur. Bu nedenle Örgüt başkanlığımız çerçevesinde “Arabuluculuk” ilkesine özellikle önem veriyoruz. Bu bağlamda Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın tesis edilmesinde ortaya çıkan olumlu eğilimlere vurgu yapmak istiyorum. Kazakistan barışı koruma çabalarını sürekli olarak desteklemiştir. Bakü ile Erivan arasında barışçıl müzakereler için platformumuzu sağlamaya her zaman hazırız” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı, bugün dünyanın siyasi ve ekonomik değişimlerin pençesinde olduğuna ve bunun sonucunda yıkılmaz gibi görünen küresel güvenlik mimarisinin çökmeye başladığına dikkat çekti. Örgütün statüsünün daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve örgütün faaliyetlerine ilişkin planlar ve öncelikli alanlarla ilgili vizyonunu paylaştı.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

 

– UTC üyeleri ve diğer ülkelerle ticaret cirosunun ve kargo taşımacılığının hacminin genişletilmesi gerekiyor. Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotasının potansiyelinden tam olarak yararlanılmalıdır. Bugün bu koridordaki konteyner trafiğinin hacmi 2023 yılına göre iki katına çıktı. Kargo teslim süresini kısaltmak amacıyla multimodal dijital platform Digital Trade Corridor’u hayata geçirdik. Azerbaycan tarafı da bu yönde bizimle yakın iş birliği yapıyor. İkili demiryolu idarelerinin entegrasyonu tamamlandı. Bu sayede geçen yıl Orta Koridor’daki kargo taşıma hacmi %65 yani yaklaşık 3 milyon ton arttı. Ayrıca Aktau limanındaki denizcilik merkezinin yetenekleri, taşınan konteyner sayısının 300 bine çıkarılmasını mümkün kılıyor. Deniz limanı, Hazar havzası ve Orta Asya ülkelerinden gemileri kabul ediyor” diye vurguladı.

 

Kassym-Jomart Tokayev, Türk devletlerinin ekonomisini geliştirme olanaklarına odaklandı.

– Ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için finans sektörüyle bağların güçlendirilmesi gerekiyor. Türk Merkez Bankaları Konseyi’nin oluşturulması gerekiyor. Ayrıca bir Pan-Türk Patent Teşkilatının kurulmasını da teklif ediyorum. Bu yıl Türk Yatırım Fonu Yönetim Kurulu’nun açılışı gerçekleşti. Faaliyetlerinin ekonominin, finans ve yatırım alanının gelişmesi üzerinde olumlu etki yaratacağından eminim” dedi ülkemizin lideri.

Konuşmanın bir sonraki önemli alanı iletişimin gelişmesiydi.

– Şu anda Hazar Denizi’nin dibine fiber optik kablo döşenmesi çalışmaları sürüyor. Bu proje etkileşimimizin verimliliğini artıracak ve bölgenin sosyo-ekonomik büyümesi için koşullar yaratacaktır. Yapay zeka ve uydu sistemleri gibi ileri teknolojilerin büyük bir geleceği var. Yapay zeka alanında eğitimlere daha fazla önem veriyoruz. Bu bağlamda, önde gelen küresel şirketlerin platformlarını temel alan özel okullardan oluşan bir ağ oluşturmayı planlıyoruz. Orta Asya’daki BT startuplarıyla ilgilenen Astana Hub teknoloji parkını oluşturduk. Bu merkezin potansiyelini kullanmanızı rica ediyorum” dedi Devlet Başkanı.

 

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

Ayrıca Cumhurbaşkanı, eşsiz medeniyetin ve milli dillerin korunması konusunun ülkelerimiz açısından özellikle önemli olduğunu vurguladı. Yapay zekayı kullanarak “Büyük Türk dili modeli” geliştirmeyi önerdi.

Kassym-Jomart Tokayev’e göre iklim değişikliği yönetimi büyük önem taşıyor.

– Uzmanlara göre küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceye ulaşması ihtimali yüzde 80. İklim durumu daha da karmaşık hale geliyor. Dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen anormal sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık ve seller bu eğilimi açıkça doğruluyor. İklim konularında Türk dünyası ile iş birliğini güçlendirmeye hazırız. Bu yıl Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 iklim konferansında aktif rol almayı planlıyoruz. Kazakistan iklim değişikliği yükümlülüklerine karşı sorumlu bir yaklaşım benimsiyor. 2026 yılında BM himayesinde Bölgesel İklim Zirvesi gerçekleştireceğiz. Türk kardeşlerimizin de bu çalışmalarda aktif rol alacaklarından eminim” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanının da vurguladığı gibi Hazar ve Aral Denizlerinin çevre sorunlarının çözümü için güçlerin birleştirilmesi gerekiyor.

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

 

– Hazar Denizi’nin lojistik potansiyelinin artırılmasının önemine dikkat çektik. Aynı zamanda çevre sorunlarının göz ardı edilmesi de kabul edilemez. Deniz yok olma eşiğinde. En önemli görevi çevresini, flora ve faunasını korumaktır. Hazar Denizi’nin kurtarılmasına yönelik spesifik çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor. Türk ülkelerinden bilim adamlarının etkileşimini yoğunlaştırmanın zamanı geldi. Ayrıca Aral Gölü’nün kuruması ve topraklarının çölleşmesi endişe yaratmadan edemez. Çevre felaketinden etkilenen alan ıslah edilmelidir. Sınıraşan nehirlerin su kaynaklarının etkin kullanılması önemlidir. Bunu başarmak için su tasarrufu sağlayan teknolojilerin daha yaygın kullanılması gerekiyor” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Sonuç olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı, bugünkü toplantının önemli konuların kapsamlı bir şekilde tartışılmasına olanak sağladığını belirtti. Ona göre bu tür toplantılar, Türk dünyasının uluslararası düzeyde otoritesinin artmasına ve kardeş halklar arasındaki bağların güçlenmesine önemli katkı sağlıyor.

Zirve sonucunda Karabağ Deklarasyonu kabul edildi ve Türk Devletleri Teşkilatı Sekreteryasının güçlendirilmesine ilişkin Devlet Başkanları Kararı imzalandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/prezident-kazahstana-prinyal-uchastie-v-neformalnom-sammite-organizacii-tyurkskih-gosudarstv-664114

 

 

https://x.com/aqorda_press/status/1809550634296762746

 

, , , , , , , , , , , ,

Related posts

Leave a Comment